Forskelsfeltet

Pedalerne i bund for penge til forskning

Cykelglæde, fællesskab og festivalstemning går op i en højere enhed, når et nyt cykelfelt, Forskelsfeltet, debuterer på landevejene i hælene på Grøn Koncert. Her handler det ikke om at vinde, men om at gøre en forskel. 

DSC9678-1-aspect-ratio-1917-1263
100%
Af Gitte Dreier Jacobsen og Suzanne Skærbæk Pedersen
08. juli 2025
Læsetid 2
0

Et nyt initiativ, hvor cykelentusiaster kan melde sig til at cykle efter Grøn karavanen, er populært.

Hvert år kører Muskelsvindfonden og Tuborg tværs gennem landet til otte koncertpladser i otte byer for at skabe oplevelser for danskerne, mens de samler ind til mennesker med muskelsvind. Nu har koncertkaravanen fået et ekstra baghjul. 

En cykeltrop, som kalder sig Forskelsfeltet, følger efter karavanen rundt, mens de samler ind til forskning i muskelsvind og ALS.

Baghjul og backstage

Forskelsfeltet er skabt af Muskelsvindfonden, som også udgiver Pærspektiv, og giver nu cykelentusiaster mulighed for at kombinere motion, musik og mening på en helt særlig måde. Rytterne får fire dage med asfalt under hjulene, sved på panden og musik i ørerne, og undervejs samler de penge ind til forskning i muskelsvind og ALS.  

Hver dag byder på etaper gennem naturskønne landskaber, unikke backstage-øjeblikke og adgang til Grøn, som ingen andre får det.  

Tidligere fodboldspiller er med i feltet 

Tidligere fodboldlandsholdsspiller Marc Rieper er blandt de første til at tage del i feltet sammen med sin datter Emilie: 

“Sommerens højdepunkt bliver uden tvivl en køretur med Forskelsfeltet. Jeg glæder mig meget til at møde nye bekendtskaber, få nogle fede cykeloplevelser og ikke mindst være en del af sammenholdet i forbindelse med afholdelsen af Grøn,” siger han. 

Forskelsfeltet er ikke et cykelløb, men en social cykeloplevelse, der kilometer for kilometer skaber opmærksomhed og midler til et af Muskelsvindfondens vigtigste områder, nemlig forskning.  

_DSC9723

Lidt om tal – Landevejscykling er en populær motionsform

Landevejscykling er en af de 10 mest populære motionsformer med en nærmest uændret tilstrømning af entusiaster indenfor næsten alle køn og aldre siden 2011. Tilstrømningen steg dog steg lidt under corona i 2020 og faldt så til tidligere niveau igen i 2024.

Tabel, der viser voksne danskeres deltagelse i landevejscykling efter år (2007-2024), opdelt efter køn og aldersgruppe. Procentdelene falder generelt over tid på tværs af de fleste kategorier og demografiske grupper.

Det er som udgangspunkt ikke korrekt at tale om ‘kvinde-‘ og ‘mandesport’. Men Idrættens Analyseinstitut har konkluderet, at man kan tale om tydelige ‘børne-‘, ‘kvinde-‘ og ‘mandesport,’ – i hvert fald når man ser på tallene.

Inden for landevejscykling viser tallene en klar tilslutning fra det mandlige segment – og især i alderen over 50 år.
Kvinder vil i højere grad vandre, mens unge i alderen 16 – 19 år hellere sveder i motionscentret.

Du kan læse mere om danskeres motionsvaner i rapporten s. 50 fra Idrættens Analyseinstitut.

Fakta om Forskelsfeltet

  • 17. – 20. juli 2025: Tårnby → Kolding → Aarhus → Aalborg  
  • 23. – 26. juli 2025: Esbjerg → Odense → Næstved → Valby  
  • Daglige etaper: 80–135 km på naturskønne, mindre veje  
  • VIP-adgang og unikke bag-om-Grøn-oplevelser hver dag  
  • Ved tilmelding oprettes en personlig fundraising-side til støtte for Muskelsvindfonden  

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater