Blogindlægget er et udtryk for skribentens egne holdninger og Pærspektiver.
Sebastian Jong Woo Friis Gråbæk er fuldmægtig i staten.
At rejse er at leve. Det skrev H.C. Andersen i 1855. Han var en privilegeret mand i datidens Danmark. Han var en af de få, der havde status, frihed og økonomi til at kunne rejse. For de fleste andre var en rejse på tværs af landet helt utænkeligt. Og et udenlandseventyr var utopi.
I dag kan mange mennesker med handicap nok relatere til det utænkelige ved at rejse langt uden ens familie, hjælpere, kørestol, tilpassede hjælpemidler og et hjem, der er indrettet specielt til at tage hensyn til ens individuelle handicap. For mange er en udflugt eller besøg hos tante Grethe noget, der skal planlægges flere dage eller uger i forvejen.
Vi med et handicap er nødt til at være forudseende, praktisk anlagte og gå på kompromis, når vi skal ud af vores trygge omgivelser.
Alle mennesker fortjener at rejse
Tilmed har mange mennesker med handicap ikke økonomi eller mentalt overskud til overhovedet at overveje at tage på udlandsrejse. Det er ærgerligt – for alle mennesker fortjener at se og møde andre kulturer og traditioner.
For mig er det med til at åbne op for nye perspektiver og betragtninger, som jeg måske inden havde forudindtagede holdninger til.
Derfor er jeg også i dette forår taget til Sydkorea for at se det land, som jeg kommer fra. Et land, jeg forlod i januar 1995, da jeg var fire måneder gammel. Lige efter blev jeg adopteret til Danmark.
Vi har været en uge i Seoul. Og derefter er vi taget til sydkysten ved Busan, hvor jeg er født. Det er specielt at tænke på, at jeg faktisk har været her før. Og at jeg teoretisk set kunne gå forbi min halvbror eller onkel på gaden uden at ane det.
Planlægning udover det sædvanlige
Men turen har krævet en del planlægning.
Først skulle vi booke flybilletter, der passede med transport til lufthavnen. At der var handicapservice i forbindelse med indtjekning og boarding, så jeg ikke bruger unødig energi allerede inden rejsen. At jeg nogenlunde sad sammen med mine venner på flyet. At vi bookede hoteller rimeligt tæt på en metrostation. At værelset havde bruser og ikke badekar. At der var okay spisesteder tæt på.
Dertil kommer alle overvejelser på selve turen; At vælge nogle metrolinjer med kortest gåafstand og elevatorer. At samle oplevelser tæt på hinanden. At indlejre hvil på bænke og caféer. At prioritere nattesøvnen. At få ordentlige måltider og masser af drikke.
Meget af dette er selvfølgelig universelt for alle rejsende, men mennesker med handicap ser elevatorskilte og bænke før mange andre. For os er det ingen gode, men en nødvendighed for overhovedet at kunne rejse.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Jacob Nossells børn drømmer om at køre i kørestol, når de bliver voksne
De smukke, unge mennesker med et handicap
Antonietts digt om kommuneangst: ”Det føles som en krig, som kan forsætte uendeligt”
Sådan får vi råd til vores drømme i en hverdag med muskelsvind
Hvor mange modeller ser du med handicap? Derfor betyder det noget for mennesker med handicaps kærlighedsliv
Du tænker ikke over den manglende elevator, før du selv skal bruge den
Når forskellighed bliver afvist – hvad er det, vi lærer vores børn?
”Jeg ville være din mor, Ditte – ikke din hjælper”
Forbud mod sociale medier: “Jeg vil bare gerne vise, at jeg lever et normalt liv”
Preben Steen: Min første dosis medicin
Når ord gør ondt: Derfor kalder jeg hverken mig selv eller andre for “spasser”
13-årig dreng med muskelsvind blev afvist af privatskole
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
lyds
nyheds
oplaeste-artiklers
podcasts
politiks
portraets
qas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater