Olivia Dahl er sociolog og forsker i handicapforståelser, herunder cripteori. Hun er selv født med cerebral parese, som er en hjerneskade, der som oftest er opstået pga. iltmangel før eller under fødslen, og som påvirker musklerne eller kognitionen.
1
Hvad er cripteori?
Cripteori er både en identitet og en kritisk tilgang til alt det, vi betragter som ”normalt”. Man kan for eksempel crippe noget, hvilket handler om at gentænke det sociale fra et handicapperspektiv. I stedet for at inkludere mennesker med handicap i det, vi allerede opfatter som normalt, forsøger cripteorien at ændre, hvad vi ser som normalt.
Det handler om at bygge aktiviteter og samfundsstrukturer, der inkluderer mennesker med forskellige kroppe og sind fra starten – ikke kun ved at tilføje ramper og elevatorer til sidst.
Også fordi: hvis vi skaber en aktivitet, hvor personer med forskellige former for handicap kan være med, er det sjældent, at de kropskapable* ikke kan være med.
*At være kropskapabel betyder, at du ikke oplever fysiske begrænsninger i dine muligheder for at bevæge dig rundt i verden (red.)
2
Hvordan opstod cripbevægelsen?
Cripbevægelsen er inspireret af queerbevægelsen, som har taget ordet queer tilbage (queer betød oprindeligt ”mærkelig” eller ”udenfor”, red.) og omformet det til noget positivt. På samme måde har ordet crip, som oprindeligt betød ”krøbling”, fået en ny betydning i cripbevægelsen.
Her bruger man det som et udtryk for modstand mod omverdens stigmatisering, en stolt identitet og ser handicap som en værdifuld, kulturel erfaring, der ikke skal overkommes eller skjules, men anerkendes og fejres.
3
Hvordan adskiller cripteori sig fra andre syn på handicap?
Cripteori afviser idéen om, at mennesker med handicap lever ”på trods”. Der eksisterer en fortælling i samfundet om, at handicap er en fejl, vi skal overkomme.
Jeg har f.eks. gennem mit liv selv fået meget ros for, når jeg går ”normalt” og ”ikke-handicappet” Men hvorfor er der egentlig så meget skam og stigmatisering forbundet med handicap? Cripteorien påpeger, at handicap har ret og værdi i sig selv.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Filosofiprofessor: Sådan undgår du ekkokamre
Debat: Sproget påvirker vores syn på andre mennesker
Som 27-årig måtte Louise genopfinde sig selv: Jeg har lært, at jeg ikke skal give op
Derfor kalder jeg mig selv spasser
William Korte: Jeg ville være kriminel, for kriminelle har man ikke ondt af
Mats’ forældre forstod først værdien af hans gaming, da det var for sent
Tommy Ahlers: Perfekthedskulturen trives bedre i Danmark end andre steder
Hører du også, hvad du selv mener?
Vil du ud af dit ekkokammer?
Crossfitternes ekkokammer
Maga’ernes ekkokammer
Mødregruppens ekkokammer
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater