At give videre, hvad man selv fik
Det, der fyldte mest for Charlotte efter diagnosticeringen af hende selv og Kristine, var ikke selve diagnosen – men tvivlen og usikkerheden om rollen som forælder.
“Hvis jeg skal være helt ærlig, så tænkte jeg mest på, om jeg kunne klæde Kristine bare halvt så godt på til et liv med et handicap, som mine forældre havde klædt mig på,” siger Charlotte.
Hun voksede op i et hjem, hvor hendes forældre insisterede på, at hun skulle have de samme muligheder som sine søskende.
”Jeg har haft de stærkeste forældre, et barn kan ønske sig. Jeg blev ikke pakket ind i vat og bomuld, men gik til søspejder, sejlede optimistjolle og blev kastet ud i alverdens idrætsgrene. Jeg gik i en normal skole og gennemførte cyklistprøven med hjælp fra en klassekammerat. Jeg legede med mine venner, til gadelygterne slukkede, og løb på skøjter i min hjemmelavede gå-vogn, når isen blev tyk nok,” fortæller Charlotte og griner ved tanken.
Det har været vigtigt for Charlotte at give Kristine en barndom med de samme muligheder.
Ét spørgsmål fyldte derfor for hende som mor til en lille pige med muskelsvind: Kunne hun gentage sine forældres succes?

Presset ud af sin skal
Charlotte har i håbet om at gøre sine forældre kunsten efter gjort sig umage for at vise Kristine, at man kan, hvad man vil, og ved at kaste Kristine ud i livet – for eksempel ved at sende hende på Muskelsvindfondens sommerlejre på feriecentret Musholm som barn.
Men Kristine er ikke som Charlotte – i stedet er hun på mange måder Charlottes diametrale modsætning og bevæger sig langsomt og forsigtigt frem i livet. Sådan var hun også, da hun var lille.

”Min mor har gjort en stor indsats for at presse mig ud af min skal, og det har da været lidt hårdt, men jeg ved, at hun altid har gjort det for at vise mig, at jeg ikke skal gå på kompromis, bare fordi jeg har et handicap,” siger Kristine.
På trods af Charlottes iver for at kaste Kristine ud i tingene og give hende en følelse af selvstændighed, er Kristine først for nylig begyndt at tænke over, at hun en dag kan flytte hjemmefra og blive ”rigtig voksen”, som hun siger.
Det skyldes muligvis, at hendes mor altid har været en urokkelig klippe i hendes liv, der tog sig af alt det, der var svært og uoverskueligt.
Men på det seneste har Charlotte bevidst været mere åben om sine egne begrænsninger.
”Jeg er begyndt at sige: ’Jeg har også muskelsvind i dag’,” fortæller Charlotte og griner – for det har hun jo sådan set hver dag. Hun har bare ikke altid været god nok til at vise Kristine, at hun også er sårbar og ikke altid er i stand til at tage sig af enhver udfordring, de står overfor uden problemer.
Et stort skilt til omverdenen
Charlotte har dog ikke altid haft nemt ved at omfavne, at både hun og Kristine har et handicap – i hvert fald ikke, når andre skulle se det.
Frygten for uønsket opmærksomhed afholdte i Kristines barndom Charlotte fra at skaffe en el-kørestol til Kristine, da hun som 5-årig begyndte at få brug for den.
I stedet kørte hun hende stædigt rundt i en klapvogn – også selvom Kristine var alt for stor til det.
“Det var skidesvært for mig. Det føltes som et stort skilt til omverdenen: ‘Her kommer nogen, der er anderledes’. Jeg havde svært ved at slippe klapvognen, for den føltes mere neutral,” fortæller Charlotte.

Og skiftet til en el-kørestol har da også haft konsekvenser. Et par drenge fra Kristines folkeskole sagde ofte ’Nå, er det motorbanden, der kommer der?’, når Charlotte hentede Kristine. De bliver også nogle gange spurgt, om de skal ud at køre ræs – også når de bare er i Bilka for at handle som alle andre.
Og som barn fik Kristine efter skiftet dagligt den samme kommentar fra en lærer, hver gang hun kom kørende ned ad gangen på sin skole: “Pas på, ellers får du en fartbøde!”.
“Alle ville jo blive irriterede, hvis de fik den samme kommentar, som på en eller anden måde handlede om deres krop – dag efter dag,” siger Kristine.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
”Jeg ville være din mor, Ditte – ikke din hjælper”
Farmand & Formand: Afsnit 2 – “Farmand”
Farmand & Formand: Afsnit 1 – “Formand”
Jacob Nossells børn drømmer om at køre i kørestol, når de bliver voksne
Verden er ikke bygget til mig – men jeg rejser alligevel
Tommy Ahlers: Perfekthedskulturen trives bedre i Danmark end andre steder
13-årig dreng med muskelsvind blev afvist af privatskole
Du kender queer-bevægelsen, men hvad med crip?
Europa kom til Korsør, fordi Musholm er verdens mest tilgængelige sportscenter
Som 27-årig måtte Louise genopfinde sig selv: Jeg har lært, at jeg ikke skal give op
Online venner er også ægte venner
Mats’ forældre forstod først værdien af hans gaming, da det var for sent
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
lyds
nyheds
oplaeste-artiklers
podcasts
politiks
portraets
qas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater