Blogindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger og pærspektiver.
Vi lever i en tid, hvor mangfoldighed fylder rigtig meget på agendaen, og den debat taler direkte ind i Muskelsvindsfondens vision om at skabe et samfund med plads til forskelle.
Men jeg spørger mig selv: Hjælper al den snak om mangfoldighed på arbejdsmarkedet?
Ikke så meget som jeg kunne ønske. For når der tales om mangfoldighed, så er fokus hovedsageligt (og nogle steder udelukkende) på kvinder i ledelse, etnicitet og seksualitet. Alt sammen vigtigt, men i mit pærspektiv drukner personer med handicap helt i den debat, hvilket er ret ærgerligt.
Så jeg ser meget ofte, at når en virksomhed har fokus på mangfoldighed, så er handicap ikke en del af dette fokus – overhovedet.
Virtue Signalling på LinkedIn
Og den virkelig slemme er, at det er en gratis omgang, når man på LinkedIn pryder sig med, at man er tilhænger af mangfoldighed, men når det kommer til stykket, er der mange tilhængere af mangfoldighed af navn, men ikke af gavn.
LinkedIn er plastret til med Virtue Signalling.
Virtue Signalling er et forsøg på at vise andre mennesker, at du er et godt menneske for eksempel ved at udtrykke meninger, som vil være mest acceptable eller ”god stil”. Det ses især på sociale medier. ”Dydssignalering” er en populær moderne vane med at angive, at man har dyd blot ved at udtrykke afsky eller gunst for visse politiske ideer eller kulturelle begivenheder.
Køen bliver længere og længere
Skal jeg være helt ærlig, så tror jeg, at dem, der har fået mest ud af mangfoldighedsagendaen, er dem, der snakker om det. Og det er ligesom ikke meningen, vel?
Jeg har arbejdet på dette område i over 10 år nu, og jeg kan blot observere, at køen med de gode hensigter er blevet meget lang, og den flytter sig ikke rigtigt.
Del din mening
Eller login med din email
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater