MIKROFONHOLDERI

Hvornår får kommunerne besøg af Luksusfælden?

Det er mig en kilde til undren, at ingen har fået den idé at tryk-teste kommunal budgettering i Luksusfælde-modellen. Det er jo efterhånden næppe en hemmelighed for nogen, at kommunerne bruger flere penge, end de har, skriver Eva Christensen.

3-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Jacob Boserup

100%
Af Eva Christensen
05. august 2024
Læsetid 8 min.
0

Vi har hørt det igen og igen. KL siger det. Det Nationale Forsknings- og analysecenter VIVE siger det. Stort set samtlige af landets medier viderebringer helt ukritisk budskabet, og Finansministeren sagde det på et pressemøde og satte dermed måsen i klaskehøjde for en omfattende protest på sociale medier under hashtagget #undskyldvierher, hvorefter han måtte undskylde offentligt.

Vi koster boksen. Os med handicap. Og vi er årsagen til, at skolebørn, ældre, kulturen, trafikken, og guderne må vide hvad ellers, ikke får den del af kagen, de fortjener.

Det er vores skyld.

Hvorfor Luksusfælden?

Vi elsker at placere skylden hos nogen. Det er delvist derfor, Luksusfælden har kæmpe succes. En anden årsag er, at programmet kører efter samme skabelon hver gang. Vi bliver som seere guidet præcist igennem børnehaveudgaven af økonomistyring via budgettavlen, som indeholder stort set de samme poster i hvert program.

Problemet er det samme hver gang: ”Synderen” bruger flere penge, end der er til rådighed og som oftest på de forkerte ting. Og vær blot rolig, programmet skal nok lade dig vide, hvornår det er meningen, du skal kløjes i selvfed forargelse (og popcorn) over, at der prioriteres plads til kæledyr og rygning, samtidig med at Synderen konfronteres med den enorme post ”misligholdt gæld” som den sidste kategori på tavlen. Visualiseret for de fatsvage med masser af hundredkronesedler.

Vi ved også, hvornår vi skal ”tilgive”. Nemlig når Fido er solgt, tilmeldingen til rygestopkurset er klaret, og posten ”opsparing” dukker op på brættet som den allersidste post. Så ånder vi lettet op: Alt ender godt.

Kommunal budgetlægning

Det er mig en kilde til undren, at ingen har fået den idé at tryk-teste kommunal budgettering i Luksusfælde-modellen. Det er jo efterhånden næppe en hemmelighed for nogen, at kommunerne bruger flere penge, end de har. Men hvordan budgetterer de? Har nogen smidt alle poster på tavlen? Hvordan ser billedet så ud, og hvad ville Luksusfældens eksperter sige?

Lad os kigge på et konkret eksempel. I Fredensborg Kommune har man udarbejdet en såkaldt Masterplan for det Specialiserede Voksenområde – altså dem der med handicap. Planen forholder sig til regnskabet tilbage til 2019 samt de forventede udgifter sammenholdt med budgettet frem til 2027. Og her tegner sig mildest talt et billede, som bør få både seerne og Luksusfældens eksperter til at kaste med popcorn-bøtten.

Budget, regnskab og forventet forbrug 2019-2027

Tallene viser, at man allerede i 2019 har brugt 5,6 mio. for meget i forhold til budgettet. Det bør måske ikke give anledning til de helt store panderynker, men jeg gætter på, Luksusfældens eksperter ville påpege, at der trods alt bruges mere, end man har på bankbogen. Og så er der jo i sagens natur to muligheder: Enten kan man sætte flere penge af i budgettet, eller man kan nedbringe udgifterne. Eventuelt begge dele.

Gør man så det i Fredensborg? Tja, man sætter i hvert fald ikke flere penge af i budgettet. Tværtimod. Allerede i 2020 budgetterer man med 4 mio. mindre. Til gengæld går man i gang med at spare. Det kan vi se på det kommunale forbrug fra år til år. I 2020 sparer kommunen 2 mio. i forhold til året før.

Det fungerer, for en kort periode. Hvis man vel at mærke ignorerer de, der mister deres hjælperordning, handicapbil eller øvrige støtteordninger, som de har ret til. Problemet er bare, at kommunen faktisk ikke har det, der svarer til en ”diverse-post” på Luksusfældens tavle. Der er ikke mulighed for at holde op med at ryge, og man kan ikke sælge Fido. For kommunen har ifølge loven ansvar for at hjælpe dem der med handicap, og foreløbig har kommunerne vist sig forbavsende uvillige til at sælge området til andre instanser. Forståeligt nok, for i halen af kommunens Fido følger altså en hel del statslige midler.

Filmen i Fredensborg knækker helt, da man i 2022 vedtager en ”organisationsændring”, som man ved medfører et større forbrug samtidig med, at man udmærket er klar over, at forbruget i forvejen er stigende. Det skyldes fortrinsvis, at borgere i kommunen med handicap har fået den uskik, at de lever længere, så gruppen bliver større. Det svarer til, at Synderen i Luksusfælden, med minus på kontoen, vælger at bygge en tilbygning. Eller købe fire nye Fido’er plus overtage naboens shetlandspony. Vel vidende at en shetlandspony snildt kan blive rigtig gammel. Men man vælger stadig at nedjustere budgettet for 2023 med 7 mio. Resultatet er forventeligt: Regnskabet kommer ud med et minus det år på næsten 20 mio. kroner, mine damer og herrer.

For medlemmer

En sort silhuet af en hund i en legende stilling, med alle fire poter på jorden og halen buet opad. Hunden ser ud til at glæde sig. Silhuetten er enkel og uden yderligere detaljer. Baggrunden er gennemsigtig.

Søger du viden om livet med muskelsvind?

Klik her
EvaChristensen0003-1200px

Allerede her gætter jeg på, at Fredensborg Kommune ville kvalificere sig til den gruppe af deltagere i Luksusfælden, hvor eksperterne melder sig ud af legen og siger: ”Farvel og tak, vi kan ikke hjælpe dig. Du er ganske enkelt uden for pædagogisk rækkevidde”. I øvrigt efter et stift blik og voksen-skældud fra Carsten Linnemann foran tavlen.

Nogle gange kommer Synderen til fornuft af sig selv. Og når Ekstra Bladet kommer på besøg et par måneder senere, har man set lyset. Men det lader bestemt ikke til at være tilfældet i Fredensborg Kommune. Her har man foreløbig fastsat budgettet for de kommende år til ca. 20 mio. kroner mindre om året end det forventede forbrug.

Resultatet er, at luksusfældens eksperter (hvis de ikke er gået) må afsætte ikke bare en kolonne, men nærmest hele køkkengulvet til posten ”misligholdt gæld”. Den vil forventeligt akkumuleres til omegnen af 100 mio. kroner i slutningen af 2027. Tak for kaffe!

Billig baggrund

Med denne viden om kommunal budgetlægning er der flere ting, der skriger til himlen.
For det første, at kommunerne i samlet flok går ud med det budskab, at de borgere, de har ansvaret for, som har det allersværest, skal tage skraldet for kommunernes egne, elendige budgetlægning. De peger så at sige på Fido og shetlandsponyen, og giver dem skylden for, at børnene i familien må gå sultne i seng, fordi de kæledyr, man selv har købt, æder for meget og lever for længe.

For det andet, at landets finansminister, altså ham der, der burde have forstand på penge, viderebringer budskabet og ikke forholder sig kritisk til den form for økonomistyring, kommunerne præsterer. Han skælder gudhjælpemig også ud på Fido, frem for at tage ekspert-kasketten på, og kigge tavlens poster igennem. Ingen har således opdaget, at Fredensborg Kommune reelt har nedjusteret budgettet på det sociale område med 24,4 mio. kroner over fem år på trods af, at budgettet nu skal spænde over endnu flere poster.

For det tredje, at man i den siddende regering har valgt at overlade ekspert-kasketten til Torben Tranæs og det berygtede Tranæsudvalg, som i bund og grund kiggede på Luksusfældens tavle, men undlod at danne sig et overblik over posterne og lægge pengene op. Udvalget konkluderede blot, at man ikke kunne forklare, hvorfor udgifterne stiger. Til gengæld kom udvalget forbavsende nemt frem til en løsning:  Hold op med at fodre Fido!

Er der nogen, der gider ringe til Luksusfælden? Eller skal vi alle sammen vente til, at Mette Frederiksen får held til, trods alle eksperters anbefalinger, at indføre aktiv dødshjælp? Så dør Fido, problem solved.

 

Eva Christensen
Socialpolitisk konsulent og klummeskribent

 

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater