Sundhedsdebattør: “Hvis du vil være sund, kommer du aldrig i mål”

Der er alt for meget fokus på krop og kost. Drop slankekure, drop strikse regler for, hvad du må og ikke må spise og lyt i stedet til din krop, mener sundhedsdebattør Morten Elsøe

Morten-Elsoee-foto-Mia-Mortensen-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Mia Andersen

100%
Af Jane W. Schelde
14. maj 2024
Læsetid 6 min., Guld fra arkivet
0

Skal man tro medierne og den generelle opfattelse af, hvordan man skal leve sundt, handler det altid om krop og kost. Men det er misvisende, mener sundhedsdebattør Morten Elsøe.

”Der findes ingen definition på, hvad det vil sige at være sund. Så hvis man har som mål at være sund, kommer man aldrig i mål, for der er ingen målstreg,” siger han og mener, at snakken om sundhed er alt for bred. Han vil hellere tale om trivsel. Vores generelle trivsel kan vi bedre se for os som noget, vi kan skrue op og ned. Samtidig er trivsel noget individuelt og har ikke en færdig opskrift.

Morten Elsøe er cand. scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi, er indehaver af Livsstilshuset i Aarhus og har i flere år arbejdet med og debatteret ernæring, vægttab og punktering af madmyter. Han har en kritisk tilgang til diætindustrien og mener, at der er for lidt kontrol med alle de påstande, der florerer fra folk, der kalder sig ernæringseksperter.

ikon af en artikel De vigtigste budskaber i artiklen

 1. Der er alt for meget fokus på krop og kost.

  Det mener sundhedsdebattør Morten Elsøe. Vi skal drop slankekurene og de strikse regler for, hvad vi må og ikke må spise og lyt i stedet til vores krop, mener han.

 2. Kronisk dårlig samvittighed

  Et af problemerne med det voldsomme fokus på mad er, ifølge Morten Elsøe, at vi bliver påduttet at tro, at vi vil blive lykkeligere, hvis vi følger en bestemt diæt. Og når vi så ikke kan holde kuren og ”falder i”, får vi kronisk dårlig samvittighed, fordi vi ikke kan leve op til kravene. Og det bidrager yderligere til problemet, da Morten Elsøe erfarer, at netop de følelser er der mange mennesker, der spiser rigtig mange kalorier på som trøst.
  Vi skal derfor fokusere på trivsel og ikke mad, mener han.

Hyperfokuseret på mad

”Problemet er, at vi bliver fortalt, at hvis vi skal have det bedre, skal vi fokusere mere på kost og krop. Men mig bekendt er det ikke et faktum i lykkeforskningen, at vi får det bedre, når vi fokuserer på det.”

Især mad fylder rigtig meget, når man taler om sundhed. Både generelt og med hensyn til komponenter og sammensætning og hvornår vi skal spise hvad.

“Vi bliver hyperfokuseret på mad, og det ekstreme fokus er alt for stort i forhold til, hvor lille en rolle det spiller for vores generelle trivsel,” mener han.

Støt vores forskning

Skyld, skam og dårlig samvittighed

Et af problemerne med det voldsomme fokus på mad er ifølge Morten Elsøe, at vi bliver påduttet at tro, at vi vil blive lykkeligere, hvis vi følger en bestemt diæt. At vi vil tabe os, hvis vi følger en juicekur, Keto-kur, går uden om kulhydrater, undlader at spise sukker, fedt – eller hvad diætindustrien peger på. Og når vi så ikke kan holde kuren og ”falder i”, får vi kronisk dårlig samvittighed, fordi vi ikke kan leve op til det, vi tror, er det rigtige at gøre.

Og det bidrager yderligere til problemet, at folk føler skyld, skam og har dårlig samvittighed. Jeg oplever, at netop de følelser er der mange mennesker, der spiser rigtig mange kalorier på som trøst.

Morten Elsøe kalder det et smart greb fra diætindustrien, at man lægger ansvaret over på forbrugerne. Det er ikke deres produkt, der fejler noget, men det er forbrugernes viljestyrke, der ikke er stærk nok, fornemmer man. Og resultatet er, at de ikke opnår det vægttab, som i udgangspunktet var ønsket.

Morten Elsøe foto - Mia Mortensen

Lyt til podcast med Morten Elsøe

Morten Elsøe har produceret en podcast, der uddyber, at det ikke er kostplaner og diæter, man har brug for, når man skal tabe sig eller få det bedre, men samtaleterapi.

Podcasten ”Detox din hjerne” kan hentes på mortenelsoe.com/podcast. 

Samtaleterapi i stedet for kostplaner

Selv om man bør droppe at snakke om at opnå en bedre sundhed generelt og i stedet bør tale om at få en bedre trivsel, kan det ifølge Morten Elsøe stadig godt give mening at ændre på sine madvaner og motionsvaner. Hvis kroppen sætter begrænsninger i din livsudfoldelse, eller hvis madvaner påvirker din livskvalitet negativt, så er det et problem, som du kan gøre noget ved. Så er der et håndgribeligt mål, som du kan påvirke igennem ændret adfærd.

ikon af en artikel 3 hurtige

3 gode råd til en sund livsstil

 1. Fjern fokus fra mad og diæter

  På en diæt svinger man mellem yderpunkterne, hvor man i en periode spiser mindre end man har brug for, mens man bagefter spiser mere, fordi nu må man. I stedet skal man være i midten, hvor det handler om mængder og ikke bestemte fødevarer.

 2. Fjern alle forbud og påbud

  Når man fjerner alle regler, skal man i stedet træffe aktive og motiverende valg.

 3. Samtaleterapi

  Vi skal lære at lytte og forstå vores krop og lære at tackle vores følelsesliv med andet end mad.

Og metoden er ifølge sundhedsdebattøren at fjerne fokus fra mad.

”Det var min store åbenbaring for nogle år siden. Behandling af dårlige spisevaner opnås ikke med kostplaner og diæter, men med samtaleterapi. Det handler om at få ændret dine tanker. Kostplaner holder typisk personen fast i en kronisk pendulering mellem tvangsunderspisning og en tvangsoverspisning. I en periode spiser man mindre, end man har brug for, og bagefter spise man mere, fordi nu må man indtil næste kur. Man svinger mellem yderpunkterne i stedet for at være i midten, hvor der er plads til alle fødevarer, og hvor det handler om mængder” siger Morten Elsøe, som mener, at vi skal lære at lytte og forstå vores krop og lære at tackle vores følelsesliv med andet end mad.

For medlemmer

En sort silhuet af en hund i en legende stilling, med alle fire poter på jorden og halen buet opad. Hunden ser ud til at glæde sig. Silhuetten er enkel og uden yderligere detaljer. Baggrunden er gennemsigtig.

Søger du viden om livet med muskelsvind?

Klik her

Del din mening

Skriv et svar

Gør som 4225 andre og få nye pærspektiver herGør som 4225 andre og få nye pærspektiver her

Ingen resultater