Leve eller blot overleve?
Efterfølgende har Ankestyrelsen meldt sig enig i kommunens afgørelse.
Ifølge Thomas Krog, politisk chef i Muskelsvindfonden, er afgørelsen dog potentielt ulovlig.
”Der ligger noget principielt og i mine øjne lovstridigt i, at Ankestyrelsen slår fast, at det er afgørende, om ombygningen øger Mies selvhjulpenhed. For der er jo ikke noget håb om bedring og øget selvhjulpenhed, når man har et omfattende fysisk handicap. Hvis vi begynder at bruge det som argument, har vi tabt,” siger Thomas Krog.

Ifølge ham risikerer vi, at tusindvis af mennesker med handicap, som har brug for hjælp til alt praktisk, bliver frataget muligheden for at få en ordentlig bolig. Medmindre de flytter på plejehjem, hvilket Muskelsvindfonden har noteret sig, at flere kommuner er begyndt at foreslå til mennesker med handicap.
Thomas Krog siger:
”Hele princippet om retten til et selvstændigt liv i egen bolig bliver udfordret. Derfor har det vidtrækkende konsekvenser, hvis det her vinder gehør.”
Han mener desuden, at sagen rejser et centralt spørgsmål: Skal man som menneske med et fysisk handicap have hjælp til at leve – eller blot til at overleve?
En hård erkendelse
Mie ærgrer sig over, at hun ikke var klar over problemerne på handicapområdet, da hun stadig sad i byrådet i Hillerød og endnu ikke havde fået de første symptomer på ALS.

”Det frustrerer mig, og samtidig er jeg flov over, at jeg ikke indså de her ting på et tidspunkt, hvor jeg kunne gøre noget ved det. Derfor er det også vigtigt for mig at fortælle min historie, så der måske er nogle politikere, der tager ansvaret på sig og får handlet,” siger Mie og tilføjer:
”Det gør noget skidt ved ens sjæl, at det samfund, man så gerne vil være en del af, behandler ens behov, som var man en andenrangsborger på det tidspunkt, hvor man har allermest brug for hjælp. Vi bryster os af at være et land, hvor mennesker med handicap har mulighed for et værdigt liv, og jeg betaler min skat med glæde, så det har været en hård erkendelse, at dele af det er en stor, varm luftballon.”
Hillerød Kommune er blevet forelagt sagen om Mie. Kommunikationskonsulent, Ulla Iess Andersen, har sendt et skriftligt svar til Muskelsvindfonden:
“Vi har stor forståelse for Mies udtalelser og situation, men vi kan som kommune desværre ikke udtale os i forhold til hendes konkrete sag, da det er en personsag. Vi kan henvise til, at Ankestyrelsen efterfølgende har tilsluttet sig Hillerød Kommunes afgørelse.”
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
17-årige Johanne skrev et brev til kommunen – og det virkede
Jurist, Sanne Møller: Socialområdet er blevet kogt langsomt, del 1
Mohammad: Jeg vil bare gerne leve mit liv
Ulovligheder, der betaler sig
Mikkel kan ikke studere uden sin hjælperordning
Ankestyrelsen har taget fejl: 12-årige Sander har også ret til at komme på ferie
Fakta afvises: Radikal ændring af regler gennemføres med lukkede øjne
Forfatter, Ditte Guldbrand: Tilgængelighedsmæssigt er Danmark et u-land
Josephine jubler: “Jeg har fået den sejr og retfærdighed, jeg har kæmpet for”
Børnevært, Fadumo Abdalla: Det er vigtigt, at Danmark kan se, hvem Danmark er
Jeg skal være lige så god som dem, eller bedre
Jeg karakteriserer mig selv som et menneske – det tror jeg ikke, kommunen gør
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
lyds
nyheds
oplaeste-artiklers
podcasts
politiks
portraets
qas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater