Danmark er det første land udenfor Japan, hvor der findes en robotcafé

Forestil dig at sidde hjemme i din egen stue og betjene kunder på en café flere kilometer væk. Det lyder måske mærkeligt, men det er netop virkeligheden på robotcaféen i Øens Madhus på Aarhus Ø.

Robot-Kasper-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Frederik Løkkegaard

100%
Af Frederik Løkkegaard. Foto af Frederik Løkkegaard
07. maj 2025
Læsetid 2 min.
0

Caféen er unik – faktisk den eneste af sin slags uden for Japan – og bag teknologien gemmer sig en vigtig social mission: at skabe nye jobmuligheder for mennesker med handicap.

Robotcaféen består af én stor robot, der serverer, og fem små bestillingsrobotter alle udlejet af den japanske virksomhed Orylab. De styres ikke automatisk, som man måske kender det fra sushi-restauranter med robotarme, der ruller makiruller. Her er det i stedet mennesker, der styrer robotterne hjemmefra via computere, tablets eller telefoner.

Enkelte piloter, som er betegnelsen for dem, der styrer robotterne, i Japan bruger endda specialudviklet software, hvor robotten betjenes med små bevægelser eller øjenstyring, så også sengeliggende personer kan være en del af teamet.
 
Robot - Molly

Molly skal læse gæsterne fra flere kilometer væk

59-årige Molly er én af de 13 piloter på caféen. Hun blev lam fra brystet og ned og fik et hørehandicap efter en alvorlig bilulykke. Molly, der tidligere har arbejdet som psykolog på børnehjem og institutioner, har været ledig i seks år, og hun oplever, at arbejdsmarkedet ikke altid er rummeligt eller økonomisk villigt til at satse på mennesker med handicap. 

”Vi står over for en helt ny verden, som vi lige skal blive bekendt med,” siger Molly, mens hun fortæller om sin nye rolle som ”pilot”. Hun fortæller, at hendes opgave er at aflæse stemningen, vise og forklare menuen og sørge for, at gæsterne får en god oplevelse – præcis som enhver anden tjener ville gøre.

Caféen arbejder på, at piloterne også kan tage imod gæsternes bestillinger og sende dem direkte ud i køkkenet.

Robotcaféen ved Øens Madhus

  • Et beskæftigelsesinitiativ i samarbejde mellem Aarhus Kommune og Teknologi i Praksis, FO Aarhus.
  • De i alt 13 tjenere kan betjene robotterne fra deres eget hjem.
  • Projektet løber foreløbigt fra 1. april til 1. september 2025.
  • VIA og Aarhus Universitet står for at lave følgeforskning i perioden.

Robotcaféen skal inspirere andre virksomheder

Projektet drives i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og den socialøkonomiske virksomhed Teknologi i Praksis, FO-Aarhus. For projektleder Kirsten Rud Bentholm handler robotcaféen om langt mere end at servere kaffe og kage: 

 ”Det er først og fremmest et beskæftigelsesinitiativ. Drømmen er, at robotcaféen kan inspirere andre virksomheder og institutioner til at se nye muligheder. Måske kan vi endda skabe en hel jobbank for piloter, hvor personer med funktionsnedsættelser kan finde arbejde på tværs af brancher,” siger hun. 

 

 

Robot - Kirsten

Ifølge Kirsten kan initiativet være med til at åbne arbejdsmarkedet for en gruppe mennesker, der ofte oplever at blive overset. Samtidig giver det virksomhederne mulighed for at tænke mere inkluderende – og endda give større selvværd til medarbejderne, da de, via teknologien, bliver en del af noget større og selvhjulpne på nye måder. 

Robotcaféen på Aarhus Ø er altså ikke kun en hyggelig caféoplevelse med et teknologisk twist, men kan også være en dør til et mere åbent og mangfoldigt arbejdsmarked. 

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater